22 May, 2009

Nizar VS Zambry, Kalaulah Benar Teori Husam ..


Salam dan selamat berjumpa kembali.
Terima kasih diucapkan kepada pengunjung yang setia.

Mahkamah Rayuan Putra Jaya sebulat suara memutuskan bahawa Datuk Zambry sebagai MB Perak yang sah, sekaligus membatalkan keputusan Mahkamah Tinggi (Hakim Abdul Aziz Abd Rahim) bahawa Nizar kekal sebagai MB Perak.

Panel tiga hakim yang mendengar rayuan tersebut ialah Datuk Md Raus Sharif, Datuk Zainun Ali dan Datuk Ahmad Maarop. Dan keputusan ini adalah sebulat suara.

Seperti yang ditegaskan oleh hampir majoriti rakyat, PR, NGO, dan sebahagian tokoh-tokoh BN seperti Ku Li, dan Dr Chua (MCA) bahawa mahkamah tidak dapat memecahkan kebuntuan politik Perak. Yang pasti selepas ini, pasukan peguam Nizar tentunya akan memfailkan bantahan dan rayuan ke Mahkamah Persekutuan pula. Dan putaran ini tidak akan berhenti berputar.

Pada hemat saya, walau apa pun keputusan mahkamah maruah atau kredibiliti BN amnya dan UMNO khasnya sekali-kali tidak akan pulih kerana rakyat Perak khasnya mengetahui dengan jelas senarionya.

Keputusan Mahkamah Rayuan ini tidak dapat menghakis persepsi rakyat Perak bahawa UMNO dan BN telah merampas kerajaan Perak yang sah dengan cara mengeksploitasi ketiga-tiga Adun yang dipertikai moraliti mereka dan istana Perak.

Namun begitu ada teori yang menarik berkaitan bagaimana lahirnya keputusan Mahkamah Rayuan ini. Husam (http://cetusan-hati.blogspot.com/2009/05/pembubaran-dun-perak-kian-hampir.html) berteori bahawa BN amat memerlukan keputusan ini untuk mengembalikan maruah BN dalam kalangan rakyat Perak khasnya dan rakyat Malaysia amnya serta mengembalikan integriti Najib sebagai PM.

Husam merumuskan hal ini setelah beliau melakukan siri perjumpaan dengan pemimpin-pemimpin tertentu dalam usaha menggerakkan atau menyatukan gerakan agar dapat mendesak PM membubarkan DUN Perak.

Langkah pertama dalam teori Husam telah "mengena", dan sama-samalah kita menunggu benarkah Zambry akan meminta perkenan Sultan Perak untuk membubarkan DUN Perak.

Pembubaran DUN Perak memang ditunggu-tunggu oleh rakyat Perak dan Malaysia. Dan jika benar-benar berlaku, inilah mahkamah terakhir untuk menyelesaikan kemelut politik Perak ini.

Namun, sekiranya hal ini tidak berlaku, Pakatan Rakyat tidak rugi apa-apa, malah mendapat "political milleage" secara percuma. Tidaklah perlu saya huraikan bagaimana PR mendapat durian runtuh daripada keptusan Mahkamah Rayuan ini. Masing-masing sebenarnya telah memahaminya dengan jelas.

Di Simpang 4, AS, 5.00pm.

No comments:

Post a Comment