25 January, 2012

CSL, Najib Lebih Popular Daripada Anwar, Apa Ertinya...

Quote The Malaysia Insider,

"Datuk Seri Najib Razak merupakan pemimpin pilihan untuk rakyat Malaysia kata Datuk Seri Chua Soi Lek, berbanding Datuk Seri Anwar Ibrahim yang menurutnya kerap kali bercakap bohong.

Presiden MCA itu juga percaya, pembebasan daripada pertuduhan liwat terhadap Anwar telah membersihkan imej perdana menteri dan bukannya ketua pembangkang tersebut, dan membuktikan ketelusan Badan Kehakiman - garisan yang digunakan pentadbiran Najib selepas keputusan dibuat pada 9 Januari lalu."

Kata-kata CSL ini tidak lebih daripada untuk menyedapkan hatinya dan orang-orang sekitarnya serta sasarannya untuk halwa telinga Najib dan pakar-pakar strategisnya.

Apa lagi yang tinggal untuk MCA dan GERAKAN sebenarnya? Adakah CSL sengaja menutup mata akan pengairan dan hakisan sokongan msyarakat Tionghua kepada PR khususnya DAP dan PKR?

Hakikatnya, survival dan eksistensi parti-parti Cina dalam BN berkait rapat dengan sejauh mana sokongan rakyat pada parti terasnya UMNO. Secara ironisnya ialah parti-parti Cina ini hidup atas belas ihsan UMNO. Dan lebih menyayat ialah hakikat ini disedari dan difahami dengan jelas oleh kaum Tionghua di luar sana, dan mereka inilah yang menentukan jatuh atau bangunnya mereka.

CSL cuba mempertahan Najib bahawa Anwar bukanlah pesaing Najib. Rasanya, dari segi pengalaman dalam menerajui kabinet dan kerajaan pun Najib telah terkebelakang. Cuba bandingkan dengan idealisme dan karisma Anwar dengan Najib, rasanya tak perlu dihujahkan lagi.

Apakah semua program Najib sejak beliau ambil alih Putrajaya daripada Pak Lah telah benar-benar berjaya? Kenapa analisis-analisis situasi dan arah tuju ekonomi Malaysia di bawah Najib yang digelapkan oleh media arus perdana begitu suram? Kenapa Muhyidin sampai perlu mempopularkan motonya, "MELAYU DAHULU, MALAYSIA KEMUDIAN"?

Soal pembebasan Anwar dari skandal Liwat2, adakah Najib benar-benar jujur? Atau Najib sedar akan hakikat tekanan antarabangsa (Barat dan Asia Barat) terhadap pentadbirannya jika Anwar disabitkan pertuduhannya dalam keadaan bukti yang jelas dipertikai? Dalam hal ini, Najib sebenarnya tiada pilihan!
Jika beliau benar-benar jujur kenapa rayuan pensabitan Liwat2 diteruskan malah Mahkamah Rayuan membatalkan pembebasan kes hasutan Karpal Singh dan Karpal perlu membela diri? Bukankah ini wujud atau tersembunyi satu motivasi politik yang jelas.

Ringkasnya, kata-kata CSL ini cuma suatu helah bela diri dan satu usaha untuk menyelamatkan dirinya!

Simpang 4, AS.No comments:

Post a Comment