23 July, 2012

Isu Loji Langat 2: TPM Kita Ada Kelas...

Salam Ramadhan. Isu SYABAS, antara air mentah dan air terawat di Selangor telah beberapa kali diisukan, dan kali ini rasanya sedang menghampiri puncak atau klimaks. SYABAS dan CEOnya, TS Rozali sering menjadi fokus kerana pendapatannya berjuta-juta setahun,khabarnya mencecah 5 juta.

Kini, SYABAS memainkan isu catuan air di KL, WP, dan Putrajaya sekiranya situasi bekalan air yang meruncing. Kerajaan Selangor menolak cadangan SYABAS tentang catuan air ini kerana didapati bekalan air terawat masih mencukupi, apatah lagi air mentah.

Isu SYABAS ini sebenarnya isu kronisme dan salah urus yang jelas yang sinonim dengan UBN. Penswastaan air di Selangor berlaku sebelum PR ambil alih Selangor. Satu fakta yang ada ialah pengurusan SYABAS untung, kerajaan negeri Selangor rugi kerana seluruh aset perngurusan air milik Selangor diserah kepada SYABAS. Rakyat pula kerugian kerana harga airnya yang tinggi tetapi perkhidmatannya yang lemah.

Lantas, isu catuan air yang cuba dilaksanakan oleh SYABAS menyebabkan pentadbiran Selangor hilang sabar dan Khalid memutuskan untukambil alih SYABAS mengikut lunas-lunas undang-undang. Jelas, isu catuan air ini memerangkap pengurusan SYABAS kerana ternyata SYABAS lemah dalam pengurusan air terawat dan gagal mengurangkan di bawah 30% air terbuang. Pada masa sama air mentah di Selangor berlebihan.

Rupa-rupanya isu catuan air ini mempunyai muslihat tertentu, iaitu untuk mewajarkan pembinaan Loji Langat 2 yang menelan kos 8.65 bilion. Antara tujuan pembinaan loji ini penyaluran air mentah ke Selangor dari Pahang. Tujuan ini tersasar kerana air mentah di Selangor termasuk air bawah tanah berlebihan.

Pembinaan Loji Langat 2 ini mau tidak mau akan meningkatkan harga air sehingga 70%, sedangkan pada pandangan kerajaan Selangor projek ini tidak perlu.

Hebat TPM kita, beliau menegaskan akan meneruskan Loji Langat 2 walaupun tanpa Selangor. Apa maknanya ini? Adakah TPM benar-benar yakin bahawa rakyat Selangor menerima pembinaan loji yang amat mahal ini? Adakah TPM hanya mendengar pandangan kontraktor atau pihak yang terlibat dalam pembinaannya? TPM ini harus faham, rakyat Selangorlah yang akan menanggung kosnya.

Apatah tentang rasionalisasi pembinaan Loji Langat 2, fakta tentang gaji CEO SYABAS pun telah menyesakkan nafas masyarakat Selangor. Maknanya, jangan sampai rakyat Selangor menilai dan merumuskan bahawa SYABAS cuma batu loncatan sahaja. Yang ingin dicapai TPM ialah kroni dan wang atau dana untuk pilihanraya, dan memangsakan rakyat Selangor.

Memang sungguh ada kelas TPM kita!!!

No comments:

Post a Comment